Hay Hermans

IMG_1891-Hay zw-wHay Hermans

Culinaire Stillevens

Ontmoet Hay Hermans (Venlo 1960), een in Amsterdam werkzame kunstenaar die culinaire stillevens maakt en vader is van twee dochters, Ditte (9) en Finn (7). Hay houdt van avontuurlijk eten en werkt af en toe bij restaurants om zijn kennis aan te vullen. Tot 2010 runde Hay twee grafische ontwerpbureaus. Sinds 2010 is hij fulltime culinair fotograaf en maakt hij stillevens van eten. Voor die tijd maakte Hay al  snapshots van o.a. koffie en taart, met een Leica M6. Hij is verliefd op deze oude apparatuur en gebruikt nog steeds Leica-lenzen voor het mooiste beeld. Naast zijn werk als culinair fotograaf speelt muziek een grote rol in het leven van Hay, met een voltooide opleiding als klassiek slagwerker.

 

Foodphotographer

Hay Hermans Food Photography is officieel van start gegaan op 12-12-12. Hay: “Tegenwoordig maakt iedereen foto’s van mooie gerechten tijdens diners in restaurants. Mijn passie en betrokkenheid ligt juist bij het zelf vinden van mijn onderwerpen en mijn persoonlijke visie daarop. Door mijn grafische opleiding aan de Rietveld academie heb ik als fotograaf voldoende vertrouwen ontwikkeld in mijn beeldende kwaliteiten.” En dat vertrouwen bleek terecht na de vele lovende kritieken op zijn werk, ook van collega-fotografen, en de unanieme positieve beslissing van de ballotagecommissie van het Artplein-Spui.

 

Inspiratie

Hermans werkt het liefst vanuit zijn kleine studio in Amsterdam-Oost. Hij werkt bij voorkeur alleen, zonder tijdsdruk en invloed van anderen. Zijn inspiratie wordt gevoed door kleinschalige, lokale producenten die voor het beste van het beste gaan en geen concessies doen aan de kwaliteit. Andere inspiratiebronnen zijn het Nederlandse licht, het landschap en de eenvoud van Mondriaan, de Stijl en Rietveld. En het Italiaanse kleurgebruik van bijvoorbeeld  Ettore Sottsass, de architectuur van Zaha Hadid en de verassende creaties van chef-kok Rob Baris.

 

Opdrachten

Incidenteel werkt Hermans in opdracht, zoals voor de Dikhoeve in Ransdorp, Kookpunt Rotterdam, Leidse Boerenkaas en Paleis het Loo.

Een van zijn grootste opdrachten tot nu toe is een stilleven van twee bij drie meter voor restaurant Rosa en Rita in Amsterdam.

Tevens is hij lid van de slowfoodbeweging, omdat zij wereldwijd opkomt voor lokale producenten en streekgebonden producten. De passie van deze producenten is zeer aanstekelijk.

 

“Mijn liefde voor het produceren van zuiver eerlijk voedsel is een grote inspiratiebron. Mijn andere grote inspiratiebron komt van mijn twee dochters Ditte en Finn).”